Flytta in/ut

Välkommen till bostadsföreningen Apoteksskogen 1. Vi hoppas att ni kommer att trivas i er nya bostad. Föreningens hemsida ger information till dig som bor och nyttjar gemensamma utrymmen i våra fastigheter. Utöver detta landar det ett nyhetsbrev i din brevlåda, några gånger per år. Ta del av Ordning- och Trivselreglerna.

Flytta
Här följer en kort checklista på de vanligaste sakerna du bör tänka på vid en försäljning av din bostadsrätt.

Informera styrelsen om din försäljning i god tid. Gör detta med tanke på att styrelsen har upp till fyra veckor på sig att godkänna den nya köparen.
Vid försäljningen ska ett (1) originalexemplar av köpekontraktet lämnas in till styrelsen, tre (3) originalexemplar av blanketten ”Ansökan av medlemskap” och ett (1) originalexemplar av blanketten ”Personuppgifter av köpare”.
Om du önskar ge mäklaren eller köparen en kopia av årsredovisningen finns den på hemsidan att ladda ner.
Förråd ska tömmas på samtliga tillhörigheter inför den nya ägarens tillträde. Om saker kvarlämnas kan en avgift motsvarande städkostnaden tas ut.   
Lycka till med försäljningen!

Uthyrning i andra hand
Du måste ansöka om tillstånd från styrelsen i din förening om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand. Hyr du ut lägenheten utan styrelsens samtycke har du förverkat nyttjanderätten till lägenheten.
Enligt bostadsrättslagen får man hyra ut i andra hand när det finns så kallade beaktansvärda skäl. Exempel på beaktansvärda skäl är arbete på annan ort, vård av anhörig på annan ort, studier (som behövs för arbetet), militärtjänst, FN-tjänst, sjukdom etc. Styrelsens tillstånd krävs dock alltid innan andrahandsuthyrning. Detta är reglerat i bostadsrättslagen se 7 Kap 10§ och 7 Kap 18§.

Ansökan
Du ansöker skriftligt om tillstånd till styrelsen i föreningen. I ansökan anger du:
– vem som skall hyra bostadsrätten
– vilken period (längd) uthyrningen gäller
– skäl till uthyrningen.

Maximal hyrestid är 12 månader. Därefter kan ny ansökan göras för en förlängning om 12 månader. Uthyrning tillsvidare godkänns inte. Tänk på att du ska erhålla ett skriftligt svar från styrelsen.

Du blir hyresvärd när du hyr ut din bostadsrättslägenhet och därför bör du skriva ett hyresavtal med din hyresgäst. Tänk på att du har kvar dina förpliktelser till föreningen trots att du tillfälligt inte bor i föreningen! Du ansvarar själv för att avgiften betalas till din förening.